Jump to Navigation

Femoraal blok

Voorwaarden

1. Perifeer infuus

2. Monitoring Pakket 1

3. Surpass B0

Materiaal

1. Lineaire probe

2. Basis poets-set regionale anesthesie met echo-hoes

3. Echogene naald 5 of 10 cm +/- catheter (lengte afhankelijk van postuur patiënt)

Medicatie

Chirurgisch blok: Mepivacaine 2% en/of Levobupivacaine 0.5%, 10-15 mL, max. ¼ mL/kg IG Postoperatieve pijnbestrijding: Levobupivacaine 0.25%, 10-15 mL, max. ¼ mL/kg IG

Positionering

Rugligging met lichte abductie te blokkeren been. Probe net caudaal van en parallel aan inguinaal ligament. Eerst goede visualisatie, dan in-plane punctie. 

Naaldpositie

De nervus femoralis is lateraal van de femoraal arterie te vinden. De naald wordt van lateraal naar mediaal ingebracht. Hierbij passage van de naald langs anterieure en/of posterieure zijde van de zenuw, niet door de zenuw. Injectie van lokale verdovingsmiddelen onder zicht en herpositioneren van de naald is soms nodig om de zenuw in zijn geheel te blokkeren.

Specifieke aandachtspunten

  • Voornaamste indicatie is bij operaties aan en om het kniegewricht.
  • De nervus femoralis splitst proximaal in het bovenbeen in oppervlakkige en diepe takken. De oppervlakkige, anterieure takken zijn onder te verdelen in een laterale en mediale musculocutane tak. De laterale musculocutane tak verzorgt de cutane innervatie van de voorzijde van het bovenbeen en de motorische innervatie van de sartorius spier. De mediale musculocutane tak verzorgt de cutane innervatie van de mediale zijde van het bovenbeen, de motorische innervatie van de pectineus spier en de innervatie van het gewrichtsoppervlak van het acetabulum. De diepe, posterieure tak verzorgt de motorische innervatie van de quadriceps spier, verzorgt het bot van de antero-mediale zijde van het kniegewricht en geeft oorsprong aan de nervus saphenus. De nervus spahenus verzorgt de cutane innervatie van de mediale zijde van het onderbeen.
  • Heroverweeg plaatsen femoraal blok als er in zelfde been een femoraal-popliteale bypass aanwezig is.

Literatuur

1. Szucs S, Morau D, Iohom G. Femoral nerve blockade. Medical Ultrasonography. 2010 Jun;12(2):139-44.

2. Harmon D et al. Peripheral Nerve Blocks & Peri-operative Pain Relief. Second Edition 2011. Chapter 26: Femoral Nerve Block, p185-191.

Weblink http://www.neuraxiom.com/html/femoral.php

Onder beheer van afdeling: 
Anesthesiologen